Delicious Darkness
Informatie over BDSM
Positief gevoelig / Negatief gevoelig

Het gaat erom, inzicht te krijgen in wat je sexueel en emotioneel aanspreekt en wat niet. Hierover blijf je met elkaar praten zolang het psycho-spel betekenis heeft in je relatie. Je begint ermee voor je het liefste spel aangaat en je blijft er later over praten, omdat je fantasieen veranderen en verschuiven. Tevens belangrijk is te weten door welke woorden (lieve woorden, scheldwoorden, schuttingwoorden) je in het spel extra gestimuleerd wordt of waar je juist op afknapt (negatief gevoelig voor bent). De dominant kan voor het gebruik van sommige schutting- en/of scheldwoorden positief gevoelig zijn, terwijl de onderdanige voor deze woorden negatief gevoelig is. Dit is alleen maar te voorkomen door er vooraf duidelijk over te zijn. Wanneer de dominant opgewonden wordt door een bepaalde situatie en/of woordgebruik kan dit binnen een spel goed ingepast worden, ook al is de onderdanige er niet helemaal positief gevoelig voor.
Uiteraard is het wel vereist dat de onderdanige er niet negatief gevoelig voor is. In het spel wordt de positieve gevoeligheid qua nuance duidelijker voor de onderdanige. Een woord extra zeggen of juist weglaten kan een groot verschil betekenen. Een voorbeeld: 'geile slet' of 'heerlijke geile slet'. In je onderdanige rol ben je op een andere manier negatief gevoelig voor hetzelfde onderwerp dan wanneer je domineert. Dat wordt meteen duidelijk zodra je van rol wisselt. Wanneer je gedomineerd wordt, komt een bepaald onderwerp niet aan de orde in het spel. Dit kan anders gaan werken zodra je gaat domineren. Wanneer iets voor jou altijd negatief is, slaat je partner makkelijk dicht over dat onderwerp. Als je hierin niet tactvol naar elkaar toe bent, wordt het moeilijk om dat gebied van elkaar te leren kennen waar de een positief gevoelig is en de ander negatief.
Daarmee ontneem je elkaar grensfragmenten (*) die in ieder geval in het spel bruikbaar kunnen zijn in woordsituaties (*). Het is veel beter elkaar te waarderen en dankbaar te zijn voor elkaars openheid, zodat jullie je allebei kwetsbaar op durven te stellen om tot een sexueel en emotioneel rijk spel te komen. In de sexuele fantasie bestaat er geen "vies". Het wordt tijd dat we er op een andere manier over leren denken, namelijk: is iets ethisch, praktisch en/of fysiek-medisch verantwoord uitvoerbaar? Maar verder spreekt iets je sexualiteit aan of het spreekt je niet aan. Niets meer en niets minder. Geef tolerantie de ruimte, in plaats van
vooroordelen.


Voor (het) spel
Lief zijn, geborgenheid en houden van in het spel
De dominerende rol
De onderdanige rol
Positief gevoelig / Negatief gevoelig
Het liefste spel
Het spel vanuit de ingangsemotie
Spelen met grensfragmenten
Grensfragmenten vanuit de rol-essentie
Shockeren
Communicatie in het spel
Wat blijft altijd fantasie
Iets over de entourage
Heeft SM therapeutische waarde?
Herbeleven
Rolwisseling
Andere aspecten
Nawoord
Verklarende woordenlijst
HomeWelkomVan spel tot lifestylePsychoSM / MindgamesPijn in BDSMZwepenWoordenlijstEen stukje geschiedenis