Delicious Darkness
Informatie over BDSM
Communicatie in het spel

Over het algemeen worden er twee codewoorden gehanteerd. Zelf gebruik ik er drie, dan kan de onderdanige duidelijker zijn over haar beleving van dat moment. "Stop" betekent: 'Onmiddellijk stoppen. Ik ben helemaal uit het spel. Nu kom ik er ook niet meer in. Ik wil nu praten.' Dit dient ten alle tijde onvoorwaardelijk opgevolgd te worden. Wordt dit niet gedaan, dan schend je het vertrouwen met alle gevolgen van dien. "Genade" betekent: 'Doe het iets rustiger aan. Wat je nu aan het doen bent, word ik wel geil van, maar het is me nu even te zwaar'. "Genade, genade" betekent: 'Ga nu meteen iets anders doen. Dit doet me niets, hier word ik niet geil van'. Ook kan ze aangeven wat ze als stimulerend ervaart door bijvoorbeeld te zeggen: 'Oh, dat niet. Alstublieft, dat niet' of 'Ik vind dat zo moeilijk'. De inhoud van deze twee zinnen is natuurlijk afhankelijk van wat er in jullie spel past. Het spel wordt ook duidelijker voor beiden als zij in haar rol de ruimte krijgt om wat opmerkingen te maken. Wanneer ze vertelt dat ze het moeilijk vindt, heb je waarschijnlijk een grensfragment vanuit haar rol-essentie te pakken en daar kan je op inspelen. Als ze je smeekt het niet te doen, kan ze bedoelen: 'Dat lijkt me zo lekker'. Maar door het tegenovergestelde te zeggen, zal ze nog dieper in haar rol kunnen gaan en er daardoor nog meer van kunnen genieten.
Op die manier zet ze jou als dominant tevens steviger in je schoenen. Op dat moment geeft ze jou ogenschijnlijk volledig de macht in handen. Het spel wordt levendiger als de onderdanige actief meedoet om tot een goed spel te komen, want ze kan zo veel meer aangeven. Tevens krijg je als dominant veel beter zicht op hoe ze zich voelt. Als dominant dien je je een beetje aan te passen in je woordgebruik als de sfeer van het spel dat vereist. Voor de onderdanige kom je onecht en ongeloofwaardig over als je bijvoorbeeld een aristocraat speelt met een plat en rauw accent. Zolang ze de mogelijkheid heeft je aan te kijken, weet je beter wat er in haar leeft. Zelf vind ik dat een spel hierdoor bevorderd wordt, al zijn anderen niet altijd die mening toegedaan. Wanneer je haar licht shockeert en haar lip begint wat te trillen of ze krijgt iets enigszins ontzets in haar blik, weet je meteen dat je haar raakt. Ook weet je veel beter wanneer je haar dient op te vangen.
Veel uitspraken, eisen en bedreigingen kunnen met meer effect overkomen wanneer je ze lief zegt (eventueel met de toevoeging 'he schat') dan wanneer ze bars uitgesproken worden. Om die reden is het belangrijk te weten met welke intonatie, volume van je stem, eventueel in combinatie met je blik, je haar ontvankelijkheid voor jou als dominant maximaal aanspreekt.


Voor (het) spel
Lief zijn, geborgenheid en houden van in het spel
De dominerende rol
De onderdanige rol
Positief gevoelig / Negatief gevoelig
Het liefste spel
Het spel vanuit de ingangsemotie
Spelen met grensfragmenten
Grensfragmenten vanuit de rol-essentie
Shockeren
Communicatie in het spel
Wat blijft altijd fantasie
Iets over de entourage
Heeft SM therapeutische waarde?
Herbeleven
Rolwisseling
Andere aspecten
Nawoord
Verklarende woordenlijst
HomeWelkomVan spel tot lifestylePsychoSM / MindgamesPijn in BDSMZwepenWoordenlijstEen stukje geschiedenis