Delicious Darkness
Informatie over BDSM
Herbeleven

Je herbeleeft, om bij verdrongen gevoelens en emoties te komen, door traumatische ervaringen uit het verleden in scène te zetten. Je raakt vertrouwd met de situatie die je opnieuw speelt en met de gevoelens/emoties die vroeger overweldigend waren, die je vroeger niet kon verwerken en waar je geen raad mee wist. Dit geeft de mogelijkheid terug om de situatie aan te kunnen, te begrijpen en (opnieuw) te beheersen. Alleen praten over deze ervaringen is soms niet voldoende, evenmin als het begrijpen en rationaliseren van gebeurtenissen en gevoelens. De pijn zit doorgaans op een dieper emotioneel vlak vast.
Op jonge leeftijd ontstane gevoelens van angst, paniek, maar ook van kwaadheid, woede en haat, vooral als deze gevoelens niet door jezelf geaccepteerd worden, kunnen je leven, voortdurend en onbewust, enorm gaan beïnvloeden. Bijvoorbeeld de angst voor en het verzet tegen autoriteit, zonder dat je nog weet waarom. Dingen gaan steeds weer mis op dezelfde manier, zonder dat je precies weet hoe dat komt (self-fullfilling prophecy).
Ergens lijkt het of je de situatie steeds weer opnieuw in scène zet, omdat je verwacht dat het zal gaan gebeuren. Uit angst dat het weer zal gebeuren, je niet kunt geloven dat het anders zal verlopen. Zo kunnen angst en haat en schuldgevoelens over je falen onbewust in jezelf een vijand voor je zijn geworden. Schuldgevoelens kunnen je levenskracht en plezier verhinderen. Minderwaardigheidsgevoelens, faalangst, depressie, schuldgevoelens en neiging tot zelf-bestraffing hangen nauw samen. Volgens mij is echter de kern van het schuldgevoel: zelfverloochening. Niet iets-niet-kunnen-dat-ook-niet-kan roept schuldgevoelens op, maar iets-niet-doen waarvan je weet dat je het zou moeten doen en weet dat je het kunt.


Voor (het) spel
Lief zijn, geborgenheid en houden van in het spel
De dominerende rol
De onderdanige rol
Positief gevoelig / Negatief gevoelig
Het liefste spel
Het spel vanuit de ingangsemotie
Spelen met grensfragmenten
Grensfragmenten vanuit de rol-essentie
Shockeren
Communicatie in het spel
Wat blijft altijd fantasie
Iets over de entourage
Heeft SM therapeutische waarde?
Herbeleven
Rolwisseling
Andere aspecten
Nawoord
Verklarende woordenlijst
HomeWelkomVan spel tot lifestylePsychoSM / MindgamesPijn in BDSMZwepenWoordenlijstEen stukje geschiedenis