Delicious Darkness
Informatie over BDSM
Pijn in BDSM
In dit stuk worden verschillende elementen van pijn beschreven. Daarnaast staan er een aantal handvatten in die gebruikt kunnen worden om ervoor te zorgen dat pijn als pijnlust wordt ervaren in plaats van als pijn zoals in vanilla.
Kortom een stukje inzicht wat best handig kan zijn.
 
In bdsm is pijn anders dan we dat in vanilla kennen. Dit zullen de masochisten volledig beamen. In bdsm is pijn geen zwart-wit gegeven tussen geen pijn voelen en masochisme. Daartussen hebben we namelijk een groot grijs vlak. Dat betreft de pijnlust. Soms is grijs allesbehalve saai.
 
Ieder mens heeft een hogere pijngrens naarmate de seksuele opwinding stijgt. Dit zal ik even toelichten met een voorbeeld:
Op een keer na een VSSM-bijeenkomst in Amsterdam gingen we naar huis met een taxi. Het was een geweldige middag geweest. Onderweg lachten we en spraken na over het een en ander, dat die middag was gebeurd.
Op een bepaald moment zei de taxichauffeur dat hij zich best voor kon stellen dat sm iets spannends had maar dat ie er helemaal niets van begreep wat we nou aan pijn vonden. Welk mens houdt er nou immers van pijn? Op die vraag van hem gaf ik dit als uitleg: “Stel je voor dat je met je vriendin ligt te vrijen en vlak voor je orgasme stop je, daarna begin je weer opnieuw. Je wordt meer en meer opgewonden. En vlak voor je echt klaarkomt, je bent dan enorm opgewonden, haalt ze met een ruk, van boven naar beneden, met haar nagels je rug open. Ervaar je dat dan als pijn?” Verrast antwoordde hij daarop met: “Nee!”. Vervolgens zei ik tegen hem: “In bdsm gaan we met die pijn creatief om.” “Nu begrijp ik het”, zei hij daarop.
Dit is in pijnlust een belangrijk gegeven.
 
Hiervoor is het van belang dat de sub de seksuele spanning vast kan houden. Let wel, de spanning hoeft niet als seksueel ervaren te worden, het kan zich bijvoorbeeld ook vertalen in een onderdanig gevoel. Het gevoel van onderdanigheid in bdsm heeft over het algemeen een behoorlijke overlapping met het lustgevoel.
Met een beginner kan de Dom er bijvoorbeeld voor kiezen dat de pijn onder het level van de lust blijft. Zelfs zo dat de pijn niet als pijn wordt ervaren maar als een extra lustprikkel. Dat haalt een stuk spanning weg. Het is echter best leuk om een onervaren sub, die huiverig is, op deze manier aangenaam te verrassen. Die opgeluchte ademhaling achteraf is dan sowieso echt fun. Niet alle begin hoeft moeilijk te zijn.
Pijn is voor veel onervaren mensen iets negatiefs, pijn wordt dan bijna altijd met iets negatiefs geassocieerd. De pijn van de tandarts gaat voor een aantal mensen zelfs dieper qua associatie.
In NLP-termen heet dat dan geankerd (NLP = Neuro Linguïstisch Programmeren. Dit is een therapievorm uit Amerika die gebaseerd is op psychologie, trance en taalpatronen.)
Een anker op zich is een neutraal begrip en kan dus verschillende ladingen hebben van negatief naar neutraal tot positief. Ter verduidelijking een positief voorbeeld van een anker; Wanneer twee geliefden samen een lovesong hebben zal het horen van die song elke keer een intens prettig gevoel teweeg brengen.
 
Het positief ankeren van pijn in bdsm is betrekkelijk eenvoudig. Simpel door de pijn zo toe te dienen dat die pijn niet als pijn wordt ervaren maar als intense lustprikkel.
-         Dat kan door te beginnen met zacht te spanken.
-         Daarna rustig aan steeds iets harder gaan slaan.
-         Goed letten op lichaamstaal en het verbaal reageren op de pijn door de sub.
-         Hoe geiler de sub, hoe hoger de pijngrens.
Dus hoe effectiever de Dom omgaat met het opvoeren van de geilheid van de sub, hoe hoger de pijngrens op dat moment komt te liggen.
 
Let wel op dat er geen overkill plaatsvindt qua pijn. Met overkill is de pijnprikkel zo groot dat de positieve spanning niet langer vastgehouden kan worden. Het is duidelijk dat als iets dergelijks bij een eerste ervaring gebeurt, de sub daarna snel denkt: Geef mijn portie maar aan Fikkie en het daarna verder voor gezien houdt met pijn in bdsm.
Het is minder moeilijk iets aan te leren dan iets af te leren, ook op het gebied van pijn. Maar toch is het wel te doen. Dat kan bijvoorbeeld als volgt:
Vraag in een ontspannen babbeltje aan de sub onder welke voorwaarden zij zich het meest op haar gemak zou voelen. In een sessie is het dan van belang dat de sub het vertrouwen heeft dat er onmiddellijk wordt gestopt zodra zij het als negatief ervaart, zij zal zich dan veel meer ontspannen. Een eventueel hulpmiddel daarbij is het gebruik van een code als het haar te veel wordt. Voorbeelden daarvan zijn een codewoord, de kleurcode of de vuistcode.

Omstandigheden die van invloed zijn op pijn
Endorfinen
HomeWelkomVan spel tot lifestylePsychoSM / MindgamesPijn in BDSMZwepenWoordenlijstEen stukje geschiedenis