Delicious Darkness
Informatie over BDSM
Grenzen

Grenzen in bdsm:

1-     Denkbeeldige lijn die scheidt wat de sub op dat moment wel wil doen/ ondergaan, en wat de sub onder geen enkele omstandigheid wil doen/ondergaan.
2-     Harde grenzen zijn de harde Nee’s van de sub, dat wat zij dus beslist niet wil.
3-     Bij zachte grenzen ligt dat anders, dus ruimte om daarin te experimenteren met BDSM mits voorzichtigheid in acht wordt genomen. Bij zachte grenzen ligt voor veel BDSM-ers de spanning.
 
Grenzen zijn echt leuk bij beginnende subs die een sublijst invullen.
De meeste onervaren subs die een sublijst invullen zeggen bijna bij alles nee. Heel soms ergens een voorzichtig ja. Als subs na een half jaar of een jaar nog eens die eerste sublijst nalezen, moeten ze bijna altijd lachen om zichzelf.
Zo snel kunnen bepaalde grenzen dus verschuiven.
Dat geeft op een leuke manier aan hoe relatief grenzen kunnen zijn.
Het geeft ook aan hoe relatief een sublijst is. 
 
Zachte grenzen zijn spannend in bdsm. Het is het gebied waar automatisch spanning zit.
Daar waar de Dom de spannende engerd wordt…
 
Soms zijn zachte grenzen wat harder. Dat betekent allerminst dat je als Dom daar niets mee kan. Het vergt alleen meer beleid en geduld. Soms ook een andere benadering, zoals bijvoorbeeld het op de proef stellen van de sub en het ook zo naar haar verwoorden.
 
In de bdsm-scene heb je hierover soms verwarring omdat er een aantal mensen zijn die beweren dat grenzen gerespecteerd moeten worden. Daar hebben ze gelijk in. Alleen op een andere manier dan een aantal van hen bedoelt. Het verleggen van de grenzen verlangt respect in de zin van beleid en soms geduld. Dat is iets anders dan niets met de grenzen doen.  

Bekende D/s-vormen
Grenzen
Vernedering in BDSM
Toewijding
HomeWelkomVan spel tot lifestylePsychoSM / MindgamesPijn in BDSMZwepenWoordenlijstEen stukje geschiedenis