Delicious Darkness
Informatie over BDSM
Strokenzweep
Een strokenzweep is in beginsel in stroken gesneden leer of rubber aan een handvat. Logisch, dat je dan al snel denkt wat er daar nou in godsnaam voor verschil in zou kunnen zitten. Met een strokenzweep van zacht leer kan er inderdaad weinig misgaan. Bij aankoop even zorgvuldig kijken of het ding niet na twee sessies uit elkaar zou kunnen vallen en verder is het wel ok.
 
Wanneer je kiest voor een betere kwaliteit ga je meteen voor een zweep die zo goed mogelijk in het spoor ligt. In het spoor liggen betekent dat de stroken of strengen mooi in dezelfde baan blijven tijdens het slaan, het niet of zo min mogelijk uitwaaieren van de stroken. Het in het spoor blijven van de zweep is ten dele afhankelijk van de techniek van het slaan. Ten dele afhankelijk van de vorm van de stroken, rondgevlochten strengen van de cat o nine zijn bijvoorbeeld aërodynamisch beter voor het spoor dan stroken van vijftien millimeter breed en drie millimeter dik. Met stroken van tien millimeter breed is dat verschil al weer kleiner. De soepelheid van het materiaal speelt ook een rol, dat wordt meteen duidelijk bij de hardere zwepen vandaar dat goed vetten van de hardere leersoorten om meer dan een reden van belang is.

Last but not least de montage van het leer of rubber aan het handvat. Wat men over het algemeen bij de goedkopere zwepen ziet is dat er een stukje rondhout, vaak een stukje bezemsteel, als basis voor het handvat wordt gebruikt. Daar rolt men dan het in stroken gesneden leer of rubber omheen. Dat is buitenwerks gemonteerd. De andere manier is dat er een metalen bus aan het begin van het handvat zit of een buis als basis voor het handvat. Het aan stroken gesneden leer of rubber wordt opgerold en dan in de bus of buis gelijmd. Dat is binnenwerks gemonteerd. Met buitenwerkse montage heb je tussen de stroken een baan lucht die je niet hebt bij binnenwerkse montage. Binnenwerks gemonteerde zwepen liggen beter in het spoor dan buitenwerks gemonteerde zwepen.

 
De balans van een zweep, daar hoor je regelmatig wat over. De een kijkt of een zweep in balans is door de zweep op de overgang tussen stroken en handvat op de wijsvinger te leggen. Een ander doet het door een cm vanaf de stroken de wijsvinger onder het handvat te leggen. Weer een ander legt de wijsvinger twee centimeter vanaf de stroken onder het handvat. Nog steeds weet ik niet wie van de drie er gelijk heeft. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Zelf trek ik me van de balans weinig aan zolang het maar redelijk in verhouding ligt. De balans van een zweep wordt namelijk ook onmiddellijk anders zodra men de strooklengte aan gaat passen naar de persoonlijke voorkeur. De juiste strooklengte van met name de lange strokenzwepen is voor een individuele Dom een stuk belangrijker dan of de zweep 100% in balans is. Over het algemeen is bij de meeste lange strokenzwepen de standaardlengte van de stroken 60 centimeter. Een aantal Doms vinden dat uitstekend werken. Er zijn sommige Doms die graag een langere strooklengte dan 60 centimeter willen. De meeste Doms vinden een strooklengte van 57.5 centimeter het meest prettig slaan. Er zijn ook Doms die aan een lengte van 55 of zelfs 52.5 centimeter de voorkeur geven.
 
Bij zwepen van harder leer komen er nog andere dingen bij kijken zodra daar steviger mee wordt gemept. Dan heeft een harde zweep die zowel door de Dom als door de sub wordt gewaardeerd veel meer mogelijkheden. Daar zijn er vanzelfsprekend meerdere van. De strokenzweep van drie millimeter dik tuigleer ligt van de hardere zwepen ongeveer in het midden. Daar zal flink naar gezocht moeten worden in de fetishwinkels. Het meeste bdsm-materiaal wat daar wordt verkocht is gemaakt van splitleer wat een stuk stugger is. Tuigleer, ook wel nerfleer genoemd, wordt veel soepeler in gebruik en is meestal herkenbaar aan de nerftekening op de
rugkant van het leer. Deze soepelheid zorgt er voor dat de sub een dergelijke harde zweep evengoed, tijdens een sessie, zo waardeert dat ze middels haar lichaamstaal reageert met: YESSSSS

Slaan en techniek
Zwepenonderhoud Algemeen
Strokenzweep
Onderhoud van de tuigleren strokenzweep
Single tail
Onderhoud single tail
Paardenharenzweep
Onderhoud paardenharenzweep
HomeWelkomVan spel tot lifestylePsychoSM / MindgamesPijn in BDSMZwepenWoordenlijstEen stukje geschiedenis