Delicious Darkness
Informatie over BDSM
Onderhoud van de tuigleren strokenzweep
Bij aanschaf is het leer van een zweep praktisch altijd droog (ongevet). Het vetten van het leer heeft drie grote voordelen. Het leer wordt veel soepeler. Je kan de zweep erna gewoon wassen met een sopje als de zweep vuil is geworden. Het verlengt de levensduur van de zweep enorm.
 
Het vetten kan je doen met een doekje met erop wat babyolie en daarmee de stroken inwrijven. Dat gaat weliswaar snel en geeft weinig rompslomp maar je vet zo niet tot in de kern van het leer.
Zelf leg ik twee banen aluminiumfolie van een meter lang op tafel naast elkaar. Dan pak ik een soepkom half gevuld met manenvet en die verwarm ik flink heet in de magnetron, beetje opletten dat het vet niet verbrandt.
Vervolgens kwast ik wat van het hete gesmolten vet in de vorm van een lange brede V op de folie. Dan pak ik de zweep en leg de buitenste stroken met de gladde rugkant van het leer in die V. Daarna kwast ik de ruwe binnenkant van het leer in met het vet. Hierna zie je, als je even wacht, het gesmolten hete vet zo in het leer trekken. Weer opnieuw inkwasten en elke keer als  het vet in het leer wegtrekt weer opnieuw inkwasten, dat ongeveer tussen de drie en de vijf keer. Net zolang tot het vet niet meer in het leer wegtrekt. Erna pak ik de andere stroken die ook met de rugkant van het leer op de ingevette folie gelegd kunnen worden en doe daarmee hetzelfde. Dan ga je bijna denken dat het vetten zo klaar is, forget it. Dan komt de verfföhn, zo’n heteluchtbrander waar je verf mee los kan branden. Daarmee stook ik het ingevette leer flink warm (niet te heet) tot ik wederom het vet in het leer zie wegtrekken en ga dan weer kwasten. Wel opletten dat je niet te dicht bij het handvat komt, lijm kan vaak niet tegen hoge temperaturen. Erna de kom met vet in de magnetron om het opnieuw flink heet te maken. Hierna pak ik de zweep op, draai hem een halve slag, en begin met de andere helft van de stroken op dezelfde manier. Na het vetten even met een doekje het overtollige vet strook voor strook eraf vegen. Om te zorgen dat het met een sessie geen irritant vettige bende wordt was je de stroken met een flink sterk sopje met dreft. Met een schone doek droog je de stroken er na even af en je hangt daarna de zweep ergens op waar het vocht goed uit het leer kan ademen, dat voorkomt dat de zweep eventueel gaat schimmelen.
Dan denk je dat je dan wel eindelijk een keertje klaar bent, dat kan. Je kan de zweep soepel slaan op de sub. Je kan er ook voor kiezen om het leer strook voor strook soepel te kneden. Pas dan is je zweep in topconditie om er zo breed mogelijk mee te kunnen doseren en dat hij voor de sub ook goed aan blijft voelen als je er harder mee slaat.
 
Na verloop van tijd bij intensief gebruik voel je dat de tips (de uiteinden) van de stroken weer droog aan beginnen te voelen. Dat komt ook omdat de zweep af en toe gewassen wordt. Dan kan je hem weer met een kwast een likje vet geven. Je hoeft, als je het niet al te lang uitstelt, dan geen verfföhn te gebruiken, het leer is dan immers al in de kern van het leer gevet. Wel het vet flink verwarmen in de magnetron en tussen het vetten door ook nog even opwarmen.

Slaan en techniek
Zwepenonderhoud Algemeen
Strokenzweep
Onderhoud van de tuigleren strokenzweep
Single tail
Onderhoud single tail
Paardenharenzweep
Onderhoud paardenharenzweep
HomeWelkomVan spel tot lifestylePsychoSM / MindgamesPijn in BDSMZwepenWoordenlijstEen stukje geschiedenis