Delicious Darkness
Informatie over BDSM
C

Cane
Zie Rietje
 
Caning
Slaag met het rietje
1-     De activiteit waarbij geslagen wordt met een cane.
2-     De kunde om met een cane te slaan.
Zie Rietje.
 
Castigatie
Slaag
In het Laijns: castigare = straffen, tuchtigen, castus = kuis, vroom.
Bij wijze van boetedoening zichzelf tuchtigen. Veelal gebruikt in de katholieke kerk.
 
Cat
Strengenzweep
Vroeger op de schepen gebruikt om de tucht eronder te houden. Daar bleek het een uiterst effectief stuk gereedschap voor. In die tijd was het een handvat met negen stukken touw met daarin knopen.
Ook wel cat-o-nine (tails) of kat met de negen staarten genoemd. Strengenzweep met negen gevlochten strengen. In diverse hardheidgradaties. Van tuigleer is het de meest harde leren strengenzweep die er is. Juist gedoseerd door een Dom(me) die de zweep goed beheerst is de cat-o-nine beslist een van de meest erotische zwepen.
 
Catheter
Buis om lichaamsvocht af te tappen.
Wordt in de BDSM-wereld gebruikt bij de urinebuis bij nursing.
 
CB2000
Bekend model van mannelijke kuisheidgordel. Zie kuisheidsgordel.
 
CBT
Cock & Ball Torture.
Letterlijk martelen van penis en ballen. Spelvorm waarin de penis en ballen van de sub worden gepijnigd op verschillende wijzen.
 
CFNM
Clothed female, naked male.
Aangeklede vrouw, blote man.Afkorting die gebruikt wordt om de situatie in voornamelijk Femdom te schetsen. Zie Femdom.
 
Checken
Navragen
Vragen stellen aan een sub tijdens een spel om te kijken hoe het gesteld is met de sub.
 
Cirkelslag
Slagtechniek met de strokenzweep.
 
Clit torture
Letterlijk het martelen van de clitoris.
Spelvorm waarin de clitoris (en vaak ook de hele schaamstreek) van de sub wordt gepijnigd op verschillende wijzen.
 
Cockring
Penisring
Ring van metaal, rubber of leer dat om de basis van de penis in slappe toestand gaat. Het zorgt ervoor dat de penis in erectie langer stijf blijft doordat het bloed niet uit de zwellichamen kan terugvloeien. Ook Penisring.
 
Cocooning (Engelstalig)
Een vorm van bondage waarbij de onderdanige helemaal ingewikkeld is zodat hij op een cocon lijkt. Zie mummification
 
Code
Woord of gebaar om iets aan te geven.
Het wordt ook wel safeword of stopwoord genoemd. Niet alle BDSM’ers gebruiken codewoorden.
1-     Een bekend (stop-)woord is "genade" waarmee de sub aangeeft dat zijn of haar grenzen bereikt zijn en dat de Dom(me) met deze handeling moet stoppen, maar NIET met de sessie.
2-     Als met de hele sessie gestopt moet worden, is "stop" een veelgebruikt woord.
3-     Er zijn ook code’s waarmee de sub de pijn genuanceerd aan kan geven, zoals de kleurcode. Dat werkt van lichte naar donkere kleuren. Wit betekent dat de sub geen pijn ervaart, geel is een zeer lichte prettige pijnsensatie, oranje is een aangename pijn enz.
4-     De vuistcode wordt vaak gebruikt als de sub het lastig vindt om het safewoord uit te spreken maar beiden wel graag duidelijkheid willen. Met losse handen geeft de sub aan dat de Dom(me) kan slaan, met gebalde vuisten geeft de sub aan dat er even tijd nodig is voor de Dom(me) weer kan slaan.
5-     Verder is er ook een code waarmee de sub aangeeft het zo naar de zin te hebben dat het wel wat steviger, ruiger kan. Dat noemen we het go-woord.
 
Collar
Symbool
Symbool in vele vormen dat aangeeft dat een sub bij een Dom(me) hoort. Voor een lifestyler heeft een collar dezelfde gevoelswaarde als een trouwring. In deze komt het regelmatig voor dat de sub de collar echt moet verdienen; bewijzen dat de sub de collar waardig is. Lifestyle-subs die dit hebben bewezen zijn buitengewoon trots op hun collar. De collarring is een soort van huwelijksfeest, wat vaak gepaard gaat met de rozenceremonie. De rozenceremonie is een ritueel feest waarin de collarring officieel plaatsvindt. Praktisch altijd in bijzijn van dierbaren. De collar wordt virtueel aangeduid met accolade’s waartussen dan de eerste letter van de naam/nick van de Dom(me) staat. Bij de Dom(me) staat de eerste letter van de sub tussen omgekeerde accolade’s. Tijdens de sessie of spel gebruikt men meestal een stevige halsband , daarbuiten draagt de sub vaak een sierlijke halsband of kettinkje als symbool voor de collar. 
 
Collarstraps
Handboeien die bevestigd zijn aan een collar door middel van een (korte) ketting.
 
Commitment
Overeenkomst (al dan niet stilzwijgend)
 
Consensual
Vrijwillig
 
Contract
Schriftelijke overeenkomst.
Schriftelijke overeenkomst tussen Dom(me) en sub waarin omschreven staat wat hun BDSM-relatie inhoudt, inclusief de afspraken, regels, plichten, rechten en de voorschriften. Het komt voor dat men hierover vooraf onderhandelt. Dit contract heeft geen rechtsgeldigheid.
 
Coprolagnie
Het griekse woord ‘copros’ staat voor mest en ‘lagneia’ voor wellust, geilheid.
Vorm van seksualiteit waarbij faecaliën (poep) zorgen voor erotische opwinding.
 
Crop
Paardrijzweep
 
Crossdressing
Het kleden in kleding van de andere sekse.
 
Cuckolding
Een cuckold is een man die zijn vrouw’s ontrouw accepteert en steunt en seksuele opwinding haalt uit haar doen en laten. Het is mogelijk dat hij zelf, soms in deeltijd, een normale seksrelatie heeft met zijn vrouw, maar het kan ook zijn dat hij accepteert dat zijn vrouw een andere man heeft gekozen die hem in bed volledig vervangt.
Uit “Cuckolds’guide”. Vertaling door re{N}eBe op “Hommage a Madame”
 
Cupping
Een van de traditionele Chinese geneeswijzen.
Door een cup op een bepaalde plek te zetten en vacuüm te zuigen trekt men de huid en het onderliggende spierweefsel omhoog. Dit zorgt voor een intense doorbloeding die de huid en het weefsel heel gevoelig maakt. In BDSM gebruiken we het op intieme plekken zoals tepels, schaamlippen, scrotum (niet de testikels naar binnen zuigen) etc. Het heeft dan een sterk erotisch effect en doet geen pijn. Er kan een rode plek ontstaan die na een paar dagen verdwijnt. Bij erg veel enthousiasme of langdurig de cup te laten zitten kan er ook een blauwe plek ontstaan. Aangeraden wordt om een cup niet langer dan 20 minuten te laten zitten.
 
Cutting 
Met een zeer scherp mes een tekening in de opperhuid van de sub kerven. Afhankelijk van de diepte van de snee en het herstelvermogen van de huid zal er wel of geen litteken overblijven. Zie Scarification.


A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
Z
HomeWelkomVan spel tot lifestylePsychoSM / MindgamesPijn in BDSMZwepenWoordenlijstEen stukje geschiedenis