Delicious Darkness
Informatie over BDSM
S

Sacher-Masoch
Zie Masoch.
 
Sade
Donatien Alphonse Francois de Sade [1740-1814].
Franse markies die in zijn geschriften de pijn-/lustbeleving (van de Dominant) beschreef (naast vele andere geschriften) en zijn naam aan ons naliet in de term sadisme. Het sadisme van De Sade onderscheidt zich van de huidige betekenis van het woord in de BDSM-scene;  
1-     er is bij hem geen sprake van vrijwilligheid
2-     het is niet duidelijk of de Sade er zelf seksuele bevrediging uit haalde.
De subs in de verhalen van de Sade zijn vrouwen; hij onderscheidt zich hiermee van Sacher-Masoch. Dat is ook niet zo vreemd aangezien de Sade zijn insteek veel meer was om de misstanden in de politiek in zijn tijd aan de kaak te stellen.
 
Sadisme
Het verlangen een sub te kwellen c.q. te pijnigen voor en gedurende de bevrediging.
Of: het kwellen uit lust tot kwellen: machtswellust is een vorm van sadisme. Binnen BDSM met wederzijdse instemming.
 
Sadist
Iemand die (seksueel) plezier beleeft aan het vernederen of pijn doen van een ander. In de BDSM-scene is dit mét goedvinden van die ander, dit in tegenstelling hoe in de maatschappij tegen een sadist en sadisme wordt aangekeken.
 
Sadomasochisme
Zie BDSM.
 
SSC (afk Engelstalig
Safe, sane and consensual
Veilig/Verstandig/Vrijwillig   De 3 V’s.
 
Safety call
 
Vooraf afgesproken telefoontje.
Vooraf afgesproken telefoontje waarmee de sub tijdens een date kan laten weten of het wel of niet in orde is. Het lijkt veiliger dan het is. Veel verstandiger is om de adresgegevens van de desbetreffende aan een vriend(in) te geven.
 
Safeword
Zie Code
 
Scarification
Verzamelnaam voor alle lichaamsversieringen door middel van littekens op BDSM-gebied. Bijvoorbeeld cutting en branding.
 
Scarving
Het maken van een litteken op de sub.
Vaak met een mes. Net als een brandmerk bedoeld om het teken van de Dom(me) op de sub aan te brengen. Het komt niet veel voor.
 
Scat
Zie Coprolagnie
 
Schaarklem
 
Klem
Origineel bedoelt om tijdens operaties slagaderen dicht te houden. Wordt gebruikt als klem in een BDSM-spel.
 
Schandblok
Groot BDSM-materiaal.
Een rechtopstaand houtwerk met circa 1 ½ meter hoogte openingen voor hoofd en armen. Vaak ook kunnen daarbij de voeten vast worden gezet.
 
Schuifklem
 
Klem
De druk verhoogd naarmate je de schuif van de klem naar het geklemde lichaamsdeel verplaatst.
 
Sessie
Gebeuren waarin BDSM plaatsvindt.
Een BDSM-sessie of BDSM-spel waarin twee of meer mensen aan één of meer elementen van BDSM doen. Wat er in een sessie/spel gebeurt en hoe het gewaardeerd wordt is persoonsgebonden. Een sessie kan enkele minuten, een avond, een nacht of nog langer duren.
 
Single glove
Éénarmige lange handschoen
Beide armen kunnen hierin tegelijkertijd worden vastgezet en worden zo onbruikbaar voor de sub.
 
Singletail
Een lange rondgevlochten zweep met één streng, korter dan de bullwhip.
Zie Bullwhip.
 
Slaaf/slavin
Iemand die een onderdanige relatie heeft met iemand anders.
Dit is in BDSM met wederzijdse, vrijwillige instemming en er is voornamelijk sprake van een symbolisch eigenaarschap. Een slaaf/slavin is een sub, maar niet omgekeerd. Over de verschillen en overeenkomsten is al heel wat gediscussieerd. Algemeen is de mening dat een Meester(es)/slaaf(slavin)-relatie meer complex en diepgaander in elkaar steekt dan die van een Dom(me)/sub. Een sub kan zich volledig geven maar heeft nog steeds controle over zijn eigen leven, terwijl een slaaf/slavin vrijwillig afstand doet van bepaalde rechten op een permanente of contractuele basis. Verder is het een relatief en subjectief begrip. Er zijn ook spel-subs die zich slaaf/slavin noemen en lifestyle-subs die zich nooit slaaf/slavin noemen.
 
Slagbank
Groot BDSM-materiaal
Vanaf de heup van de staande sub iets schuin omhoog staande plank (bekleed met skai of leer) waar de sub met het bovenlichaam op kan liggen. Prettig voor de sub en prettig voor de Dom(me) tijdens het zwepen.
 
Slangeklem
Laboratoriumslangenklem, in BDSM gebruikt als tepelklemmen.
 
Slapper
Handvat met een strook leer of rubber (van twee of drie lagen, meestal gelijmd) van vijf cm breed of minder. Heeft een fellere slag dan een plak. Ook gebruikt als correctiemiddel. Uitstekend in een sessie te gebruiken mits de sub tijd wordt gegeven even bij te komen na elke slag. Met nog iets meer tijd tussen de slagen laat de Dom(me) de sub genieten van de ‘afterglow’, het prettige nagloeien van de slag.
 
Slavenregister
 
Register waarin men een sub in kan schrijven.
 
Slettraining
BDSMspel/sessie
Sterk erotisch/seksueel geladen BDSMspel/sessie.
Zie Training.
 
Sling
Korte (meestal lederen) hangmat opgehangen aan vier of vijf punten waarin de onderdanige partij met de armen en benen gespreid neergelegd en vastgezet kan worden en nog (bijna) aan alle kanten bereikbaar is. Wordt voornamelijk gebruikt voor een sterk seksueel geladen sessie/spel.
 
SM
Sadomasochisme, zie BDSM
 
Spanking
Handeling binnen de BDSM, vooral gericht op slaan, vaak met de blote hand op de blote billen.
 
Speculum
Zie Eendenbek.
 
Speelruimte
Ruimte die ingericht is voor een BDSM-spel.
 
SpelDom
Een Dom die alleen binnen het BDSM-spel machtsongelijkheid/hiërarchie wil.
 
Spelsub
Een sub die alleen binnen het BDSM-spel machtsongelijkheid/ hiërarchie wil.
 
Spreidstang
Dun, langwerpig voorwerp van metaal of hout, met aan beide uiteinden een boei waarin de enkels van de onderdanige kunnen worden vastgezet, dat gebruikt wordt om de benen van de onderdanige uit elkaar te houden.
 
Stethoscoop
Buis waardoor het geluid van het hart en de longen kan worden waargenomen. Te gebruiken bij een nursingspel.
 
Stopwoord
Zie Code.
 
Straf
Op overtreden van regels staat een sanctie: straf.
Er zijn tal van mogelijkheden; alles wat zit tussen iets doen wat de sub niet leuk vindt of juist iets niet doen wat de sub prettig vindt. BDSM-ers die BDSM alleen als spel zien en ervaren zien dit veel breder. De sub een heerlijke spanking geven wordt daar ook regelmatig straf genoemd.
1-     Voor sommige BDSM’ers: onaangename behandeling door de Dominant ter vergelding van een overtreding door de sub van een regel of afspraak. Valt meestal buiten een spel.
2-     Voor andere BDSM’ers: ludieke manier om een vergrijp van de sub aan de kaak te stellen. Vaak ook het begin van een spel.
 
Strakzetten
De sub mentaal zo klemzetten dat deze geen andere ruimte heeft dan dat te zeggen wat de Dom(me) wil horen.
 
Strokenzweep
Een zweep met meerdere stroken (variërend van enkele tot vele).
In vele hardheidgradaties. Van suède tot de cat-o-nine van rondgevlochten tuigleer. Hoe zachter de zweep hoe meer geluid hij meestal maakt. Iets waar beginners nogal eens van kunnen schrikken. De strooklengte is belangrijker voor het persoonlijke prettige gebruik dan de balans, dit in tegenstelling tot wat men nogal eens hoort.
 
Stuiteren
1-     Het betekent dat de sub heel sterk naar een sessie c.q. spel verlangt.
2-     De sub na een indringende sessie in positieve zin deeply impressed is en aangenaam van slag prettig loopt te shaken.
3-     Verder noemen we het ook stuiteren als de sub na een indringende sessie verwilderd rondloopt en met zichzelf in de knoop zit.
 
Sub
Meest gebruikte term voor de onderdanige.
Etiquette is om sub en de naam/nick van de sub met een kleine letter te schrijven. Zie onderdanige.
 
Subkus
De Dom(me) trekt het hoofd van de sub aan het haar in de nek en geeft de sub zo een kus.
 
Sublijst
Een opsomming van (bijna) alle mogelijkheden op BDSM-gebied met de mogelijkheid voor de sub om daarbij aan te geven waar zijn/haar grenzen liggen en wat zijn/haar bereidheid tot het ondergaan van bepaalde activiteiten is.
Op het internet zijn er op diverse site’s een (blanco) sublijst te vinden.
 
Subminded/submood
Ook wel subby of subberig genoemd. Het onderdanige gevoel van de sub (de meest lichte vorm) Zie Subspace.
 
Submissive
Onderdanige
In de BDSM-wereld afgekort tot sub.Zie Sub.
 
Subbieseks
Seks met machtsongelijkheid.
Lieve omschrijving voor ruige sex.
 
Subspace
Subspace is een diepere trance waarin de sub kan komen tijdens een sessie.
Het is de trance die volgt na subminded of submood, met vervolgens de overgave. Na de overgavetrance-setting komt de subspace.Veelvoorkomend is het feit dat de sub niet meer adequaat kan reageren. De sub is meestal volledig bij bewustzijn, maar in een state of mind dat het lijkt alsof hij/zij totaal van de wereld is. Het is belangrijk dat de Dom(me) deze toestand goed begeleid. De sub is in deze state of mind niet mede-verantwoordelijk voor het gebeuren, extra opletten dus. Het begeleiden vanuit subspace terug naar normale toestand is belangrijk. Dit noemen de insiders ook wel ‘het landen’. Na een indringende sessie kan het ‘landen’ langer duren. Zelfs meerdere dagen. De zorg in deze noemt men de nazorg (zie Nazorg).
Nogal wat beginnende subs hebben moeite om deze verschillende stadia uit elkaar te houden, wat kan zorgen voor verwarring.
 
Suspension bondage
Bondagevorm waarbij de sub los van de grond in de touwen hangt, ondersteund door de bondage zelf.
 
Switch
Iemand die van rol wisselt (switcht); soms onderdanig en soms Dominant. Een switch kan in beide rollen een BDSM-spel spelen.


A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
Z
HomeWelkomVan spel tot lifestylePsychoSM / MindgamesPijn in BDSMZwepenWoordenlijstEen stukje geschiedenis