Delicious Darkness
Informatie over BDSM
Van spel tot lifestyle

Men neme een paar sjaaltjes….. 
Zo begint het gedonder en voor je het weet ben je een bdsm-er.
.
BDSM-ers heb je in alle soorten en maten en zo ook hun belevingen. Met het onderstaande worden deze verschillen aardig duidelijk.
 
Het bdsm-spel wordt bedreven door bdsm-ers die het beleven als een spel van macht en onmacht. De sub speelt de onderdanige rol, de Dom de dominante rol. Voor velen is de onderdanigheid of dominantie een kick binnen hun seksleven. Er zijn er ook die het vooral gaat om de pijnlust zoals de masochisten, kortom voor elk wat wils. Het is een spel met een begin en een eind. Het is spannend, opwindend en zit vol lekkere sensationele prikkels. Vanilla’s (mensen die niet aan bdsm doen) kunnen zeggen wat ze willen: bdsm’ers maken  werk van hun seksleven. Avondvullende spannende erotiek in plaats van alleen seks. Alleen al de voorpret, Doms zijn dagen bezig met hele scenario’s voor De avond en zijn daarin uiterst creatief.
 
Tussen beide partijen worden duidelijke afspraken gemaakt over de wederzijdse grenzen en wensen. Ook wordt er een stop of codewoord afgesproken. De bezorgdheid voor de sub is vaak zo aan de orde dat men regelmatig het go-woord vergeet af te spreken. Daarmee geeft de sub aan dat ze het zo geweldig naar haar zin heeft dat het allemaal wel een tandje hoger kan. Erg handig zo’n go-woord.
 
Men zou denken dat bdsm als spel zeker geil en spannend genoeg zou zijn om het daarbij te laten. Maar soms kruipt het bloed waar het niet gaan kan…..
 
Om het nog spannender te maken, om het nog intenser te voelen en ervaren voegen we weer het een en ander toe. Een regeltje hier…..sexy jurkje daar, een opdrachtje hier……buttplugje daar.
 
Wees gerust, de totale mensheid gaat niet ten onder. Met elk stapje zijn er bdsm-ers die het op dat moment echt spannend en prikkelend genoeg vinden en het daarbij laten.
 
Weer gaan we een stapje verder.
Voor de spanning zeggen we tegen de sub dat als ze het deze keer niet goed doet dat ze dan echt straf krijgt. ‘Oepsssss’, denkt de sub. Ze vindt het echter steeds spannender, opwindender en intenser worden.
 
Dan is het hek van de dam….
 
Nu zijn we op het punt waar er een vleugje hiërarchie toe wordt gevoegd aan de D/s.

De D/s
Een term in de bdsm-scene die heel regelmatig valt ook omdat men het in verschillende betekenissen gebruikt.
Dat was jaren geleden al zo en dat is daarna alleen nog maar uitgebreid. Heel verwarrend voor de newbees, voor hen de boel even wat uitrafelen.
 
Staat voor:
 
 - De Dom/sub-relatie (gebruikt door alle bdsm-ers)
 - Voor de hiërarchie in de relatie van de lifestylers.
 - De D/s-spanning. De positieve spanning die het contact tussen dominantie en onderdanigheid teweeg kan brengen.
 - Om het totaal aan te duiden tussen de Dom en de sub voor wat betreft zij met hun dominantie en onderdanigheid samen hebben, in dit kader spreekt men dan over ‘onze D/s’.
 
Ooit daagde een vriend me uit om de D/s te verwoorden in één zin. Hij kreeg als antwoord: Macht en onmacht in harmonie.
Dat dekt natuurlijk niet volkomen de lading, het is meer hoe ik het omschrijf als symboliek hoe het is als het goed voelt.
 
Waar waren we ook al weer gebleven? De hiërarchie.
De gewenste machtsongelijkheid als toegevoegde waarde in de D/s ook buiten de erotiek en dan praten we dus plotseling over een hiërarchische relatie.
Op zijn janboerenfluitjes gezegd, de Dom wordt de baas.
Ja ja, nu wordt het een beetje eng spannend.

 
Diverse mensen zal nu de angst om het hart slaan, maar het valt gelukkig nog een klein beetje mee. Voor het zo ver is dat we als lifestylers reddeloos verloren zijn, hebben we nog wel een paar stapjes te gaan.
 
Voor sommigen is een beetje de baas hetzelfde als een beetje zwanger, anderen zal dat een rotzorg zijn omdat het precies is waar ze zich heerlijk bij voelen. Er zijn iets meer regels, er is iets meer structuur daardoor, de sub kan zich al heerlijk klein en geborgen voelen bij tijd en wijle, de Dom krijgt de ruimte waar hij zich lekker bij voelt, verder niet moeilijk doen. Gelijk hebben ze.
 
Toch heb je dan nog steeds mensen die zich aangetrokken blijven voelen tot meer.
 
Het kan nog erger.
 
Het is vast al opgevallen dat zodra er in een bdsm-relatie sprake is van een bewuste keuze voor hiërarchie in de relatie, dat wordt omschreven als lifestyle.
Een beetje extra uitleg voor lifestyle is wel handig: Een (bij voorkeur liefdevolle) relatie, waarin men elkaars dominante en onderdanige natuur op die manier bij elkaar welkom heet, dat Dom en sub in elkaars bijzijn zo optimaal mogelijk zichzelf kunnen zijn.
 
Allemaal leuk en aardig, maar hoe ziet dat er in de praktijk nou eigenlijk uit?
Dat zien veel mensen dus verschillend. Lifestylers die het vrij licht (leiderschap) willen en TPE-ers (Total Power Exchange) die de hiërarchie juist zwaarder aangezet (overheersend) willen ervaren, beleven het immers niet hetzelfde. Ook heb je mensen die daar weer tussen zitten.
 
Om het nog ingewikkelder of veelzijdiger te maken (bdsm is immers voor elk wat wils) komt er nog wat bij. Je hebt lifestylers die de D/s op basis van overleg aangaan. Er wordt van alles afgesproken, er wordt onderhandeld en overlegd over de regels etc. etc. Zoals je ziet, het oerhollandse poldermodel heeft zelfs bij de engerds van de bdsm-scene vaste voet aan de grond gekregen. Onze eigen polder-D/s.
 
Hiernaast heb je ook nog lifestylers die het weer anders hebben.
Die hebben een vanzelfsprekende of natuurlijke D/s.
Dat is altijd heel mooi om te zien. Tussen dominantie en onderdanigheid is er dan een echte match (zoals chemie in de liefde). Ik noem dat de magie. Net als chemie in de liefde heeft de magie in de D/s iets wat je niet in woorden kunt vangen; het is er of het is er niet. Dat gevoel is voor beiden bijna tastbaar, vaak vanaf het eerste moment.
Zelfs als buitenstaander merk je dat een dergelijke D/s helemaal vanzelf gaat. Het spreekt hier voor zich dat de Dom beslist en de sub zich schikt.
Al dan niet met uitzondering van besluiten met verstrekkende gevolgen, zoals bijv. de kinderen, haar bankrekening, haar werk, het kopen van een huis etc. In de ene lifestyle-D/s zal men over dergelijke zaken overleg voeren, bij een ander zal de sub inspraak hebben, bij weer anderen zal het advies van de sub voor de Dom zwaar wegen.
 
Al met al kan het voor de newbees nogal heftig overkomen. Er is een verademend lichtpuntje. Wonderbaarlijk, maar zelfs lifestyle-Doms blijven mensen. Dat houdt dus ook in dat als ze een sub tegenkomen die ze leuk vinden, dat ze willen dat die het naar haar zin heeft.
Het met elkaar leuk hebben en het voor elkaar leuk maken gaat voor bdsm-ers net zo goed op als voor vanilla’s. Het uit zich alleen hier en daar verschillend.
 
Samengevat kun je zeggen:
 
Lifestyle zegt alleen iets over de bewuste keuze voor hiërarchie in de totale relatie, dus ook buiten de erotiek. 
Lifestyle zegt niets over de persoonlijke bdsmbeleving.
Een lifestyle-sub kan heel masochistisch zijn maar dat kan net zo goed niet zo zijn.
Dat gaat trouwens ook op voor subs die bdsm als spel ervaren.
Je zou op het eerste gezicht denken dat lifestyle alleen iets is voor subs met een volgzame persoonlijkheid. Toch is dat niet zo, er zijn ook lifestyle-subs met een dominante persoonlijkheid die mentaal sterk zijn en privé bij voorkeur onderdanig zijn.
.
Liefde en lifestyle-D/s
Het dichtbij elkaar en close voelen in
een liefdesrelatie kan heel goed samen gaan met hiërarchie. Vele culturen bewijzen dat. Zelfs in onze eigen cultuur
in Nederland 60 jaar geleden was een traditionele relatie de norm. In een
lifestyle-D/s zou het relationeel zelfs makkelijker moeten gaan omdat de hiërarchie natuur in plaats van cultuurbepaald is.
   

Bekende D/s-vormen
Grenzen
Vernedering in BDSM
Toewijding
HomeWelkomVan spel tot lifestylePsychoSM / MindgamesPijn in BDSMZwepenWoordenlijstEen stukje geschiedenis